Karjalan Kielen Koin Abuniekat RY:n logo

Tervetuloa!

Karjalan Kielen Koin Abuniekat ry on suomalainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on avustaa Venäjän Karjalan Vieljärvellä toimivaa Karjalan kielen kodi -yhteisöä aineellisesti ja henkisesti.

Idea yhdistyksen perustamisesta tuli Karjalan kielen kodin kannatusyhdistyksen puheenjohtajalta Olga Gokkoevalta. Yhdistyksen perustavassa kokouksessa Ilomantsissa 30.5.2021 oli läsnä runsas 20 henkilöä; osa henkilökohtaisesti paikan päällä, osa zoom-verkon välityksellä. Yhdistyksen kotipaikaksi merkittiin Ilomantsin kunta, mutta jo perustavassa kokouksessa sovittiin, että yhdistys toimii valtakunnallisesti pääasiassa verkossa myös sen jälkeen, kun koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset poistuvat.

Karjalan Kielen Kodi RY:n logo

Yhdistyksen sääntöjen mukaan sen tarkoituksena on Karjalan Kielen Kodin toiminnan tukemisen lisäksi edesauttaa karjalan kielen elvyttämistä sekä edistää Vieljärven kylän ympäristön viihtyisyyttä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kulttuuri- ja juhlatilaisuuksia, opintomatkoja, kokouksia, kursseja sekä tuottaa oppimateriaaleja. Toimintansa tueksi yhdistys voi järjestää talkoita, myyjäisiä, keräyksiä, sekä muuta vastaavanlaista yhdistyslain 5§:n mukaista toimintaa. Yhdistys voi myös vastaanottaa testamentteja ja lahjoituksia.

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Jäseneksi liittymisen hyväksyy yhdistyksen hallitus jäsenanomuksen perusteella.

Yhdistyksen toimeenpanovaltaa käyttää hallitus, jossa on puheenjohtajan lisäksi viisi jäsentä. Karjalan kielen kodin edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen vuosikokous, joka sääntöjen mukaisesti pidetään huhtikuussa. Vuosikokouksessa valitaan yhdistyksen hallituksen erovuoroiset jäsenet, hyväksytään yhdistyksen edellisen vuoden toimintakertomus sekä seuraavan toimikauden toimintasuunnitelma.

1 / 3