ONNEA KARJALAN KIELEN KODILLE

ONNEA KARJALAN KIELEN KODILLE

 

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna vietimme Karjalan Kielen Kodin 10-vuotisjuhlaa – Abuniekat Viljolahdessa Tapio Mäkitalon kodin juhlanavetassa ja Kodin väki tietenkin paikan päällä Vieljärvellä. Verkkolaitteet meidät yhdisti ja mukaan pääsi muutama abuniekka kotoakin käsin.

Puheenjohtajat Ljuba Popova ja Hannu Lappalainen olivat laatineet mukavan juhlaohjelman ja lausuivat itse tervetulotoivotukset. Ohjelmien välissä lauloimme yhdessä livvin kielellä ja Karjalan Kielen Kodin kuoro esiintyi omilla lauluillaan.

Kuulimme pienen yhteenvedon talon synnystä ja rakennusvaiheista. Karjalan Kielen Kodille on juuri valmistunut nykyistä toimintaa esittelevä video Olga Ognevan kuvaamana. Katsoimme sen ja totesimme, että koti on nyt täynnä toimintaa lapsille ja aikuisille. Siellä opiskellaan livvin kieltä, harrastetaan teatteria ja musiikkia, pidetään karjalaista piirakkakoulua, tehdään käsitöitä, järjestetään iltapäivähoitoa.

Juhlapuheen meille piti Raija Pyöli. Kaikki livvin opiskelijat tuntevat aivan varmasti hänen sanakirjansa ja kielioppinsa. Nyt saimme kuulla Raijan ajatuksia erityisesti kielen säilymisestä. Hän muisteli miten vanhemmat ja isovanhemmat siirsivät kielen puhumalla hänelle, mutta murehti samalla hieman sitä, ettei ole kyennyt itse siirtämään tarpeeksi aktiivisesti kieltä eteenpäin omille sukulaisilleen. Hän korosti, että vain arkielämässä käytetty kieli elää, ja sen eteen Karjalan Kielen Kodissa tehdään merkittävää työtä.

Ajattelimme jo tulevaakin. Karjalan Kielen Kodin aktiivinen tukija Martti Penttonen suunnittelee kirjoittavansa kirjan talon historiasta. Martti esitteli meille mitä kaikkea on jo kirjoitettu ja kertoi haastattelevansa lähiaikoina kodin toimijoita.

Saara Immonen

Sitten oli vielä hetki aikaa vapaalle sanalle. Livvin kielen opettaja Nina Barmina kiitteli Kodin työntekijöitä ja toimijoita ja meidän kokkimestarimme Tapio Mäkitalo lähetti terveisiä Vieljärvelle. Kaikkia meitä liikutti vieljärveläisten lähettämät kiitokset Olga Gokkoevalle hänen pitkästä, merkittävästä työstään Karjalan Kielen Kodin vetäjänä.

Puheiden ja laulujen jälkeen siirryimme jatkamaan juhlaamme notkuvien herkkupöytien äärelle.

Вернуться к блогу