Kielipesä

Kielipesä aloitti toimintansa vuoden 2017 keväällä. Sen toiminnan käynnistäjänä oli Natalja Antonova Karjalan Sivistysseuran avustamana. Kielipesä toimii lasten päiväkodin tapaan. Ainoa ero tavalliseen päiväkotiin verrattuna on, että ohjaajat puhuvat lasten kanssa koko ajan vähemmistökieltä eli Karjalan kielen kodissa livvin murretta. Lapset sen sijaan voivat puhua mitä kieltä tahansa. Kielipesän ryhmäkoon on oltava pieni, jotta ohjaajilla on tarpeeksi aikaa kommunikoida lasten kanssa. Keväällä 2022 Karjalan kielen kodin kielipesässä on 11 lasta, kolme ohjaajaa sekä kokki.

Kurssit ja muu vapaa-ajan harrastustoiminta

Karjalan kielen kodissa järjestetään erilaisia kursseja, vapaa-ajan harrastuspiirejä, konsertteja sekä
monenlaisia kyläläisten tapaamisia.

Nina Barmina opettaa karjalan kieltä eri ikäisille; lapsille kahdesti viikossa, aikuisille sekä kodin työntekijöille että muille halukkaille kerran viikossa. Karjalan kielen kursseja järjestetään myös etäopetuksena verkossa.

Randaine-kyläteatteri aloitti toimintansa jo kodin rakennusaikana. Teatterin vetäjä Vera Ivanova
on yhdessä innokkaiden näyttelijöiden kanssa tehnyt mnia näytöskappaleita, joita on esitetty
Vieljärvellä, muualla Karjalan tasavallassa sekä Suomessa.

Tähkäine-nukketeatterin ohjaajana toimii Vieljärven koulun opettaja Julia Jegorova. Vieljärven lapset ja ohjaajat harjoittelevat näytelmiä, perehtyvät nukkien tekemiseen sekä oppivat karjalan kieltä. Nukketeatteri on esiintynyt monesti Petroskoissa ja saanut palkintoja nukketeatterifestivaaleilla.

Natalja Antonova ohjaa naisten terveyskerhoa kolmesti viikossa. Säännöllinen voimistelu pitää
kerhon jäsenet terveinä ja kunnossa.

Naisten käsityökerhoa ohjaa Aleksandra Nikolajeva. Kerhossa opitaan tekemään kaikenlaisia
käsitöitä neulomisesta ompelemiseen. Kielipesästä kouluun siirtyneet lapset tulevat koulunpäivän jälkeen Karjalan kielen kotiin iltapäiväkerhoon. Kerhossa askarrellaan ja tehdään ruokaa sekä opitaan lisää karjalan kieltä työn lomassa.

Karjalan kielen koti tarjoaa myös ravitsemis- ja majoituspalveluja. Koti tarjoaa viihtyisät tilat perhejuhlille ja kokouksille. Se on myös mukava taukopaikka matkailijaryhmille. Tilaisuuksiin voi tuoda omat ruuat tai tilata ne vieraspalvelun vastuuhenkilöltä Zinaida-rouvalta (Artemjeva).
Zinaida ottaa vastaan myös yötsyyn jäävät vieraat, sillä meillä on 7 yöpaikkaa neljässä vierashuoneessa. Yhteinen WC ja suihkutila sijaitsee huoneiden vieressä. Ryhmille järjestämme ennakkotilauksesta taloesittelyn, karjalan kielen lyhytkurssin tai vaikka piirakkakurssin
(karjalanpiirakat, pyöröt tai sultsinat). Piirookahvit/teet voi kesäaikaan nauttia talon edessä, järven
rantaan rakennetulla rantalavalla.